Άνοια και Covid-19: Η Εκπαίδευση Φροντιστών μέσω του project D-Care
Τους τελευταίους 8 μήνες παρατηρούμε τα προβλήματα και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 στη χώρα μας, όπως συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Σε όλο τον κόσμο, η λήψη πολύ αυστηρών μέτρων έχει κριθεί αναγκαία, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και οι πάσχοντες από άνοια.
Σύμφωνα με την κυρία Σακκά Π., Νευρολόγο – Ψυχίατρο, η ίδια η άνοια (με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer) δεν αυξάνει πιθανότατα τον κίνδυνο νόσησης από τον κορωνοϊό (αντίστοιχα, όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης). Καταστάσεις όμως που σχετίζονται με την άνοια, όπως η μεγάλη ηλικία των περισσότερων ασθενών, η ευπάθεια αυτών, η συνύπαρξη πολλαπλών υποκείμενων νοσημάτων, οι συμπεριφορές που αποτελούν συμπτώματα της άνοιας, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο! Για παράδειγμα, τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ συχνά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν επαρκώς τις οδηγίες των ειδικών για την πρόληψη της λοίμωξης από COVID-19. Μπορεί να ξεχνούν να πλένουν τα χέρια τους ή να μη φορούν μάσκα όπου χρειάζεται ή να μην τηρούν αποστάσεις και γενικότερα να έχουν δυσκολία να πάρουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.
H ανάγκη προφύλαξης των ατόμων με άνοια από τον κορωνοϊό είναι επιτακτική. Οι φροντιστές τους θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και των απαραίτητων προφυλάξεων για την πρόληψη της λοίμωξης και πρέπει να έχουν στενή εποπτεία προκειμένου οι ασθενείς να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης σε καθημερινή βάση.
Τα άτομα με άνοια πρέπει να μένουν στο σπίτι εκτός αν συντρέχει επείγουσα ιατρική ή άλλη ανάγκη και πάντα με κάποιο συνοδό. Οι επισκέψεις στους πάσχοντες πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες για την ασφάλειά τους κατά τις γενικές οδηγίες (εάν είναι δυνατόν, να υπάρχει ένας μόνο συγκεκριμένος φροντιστής ανά ασθενή). Ο φροντιστής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τις άλλες του επαφές, για να μην εκθέτει τον εαυτό του και τον ασθενή σε κίνδυνο.
Η ικανοποίηση των βασικών αναγκών των ατόμων με άνοια είναι ιδιαίτερα σημαντική.
- Σωστή λήψη φαρμάκων
- Διατήρηση της καθημερινής ρουτίνας (σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα)
- Ισορροπημένη διατροφή
- Σωστός ύπνος
Η φροντίδα ασθενών με άνοια, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, μπορεί να προκαλέσει στους φροντιστές σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία προκαλούνται κυρίως από το άγχος της φροντίδας. Επιπλέον, δημιουργούνται προβλήματα στο εργασιακό τους περιβάλλον και τις προσωπικές ή κοινωνικές τους σχέσεις. Οπότε, είναι ένα δύσκολο και αγχωτικό έργο και για τους επαγγελματίες φροντιστές, οι οποίοι χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις/εργαλεία. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε λίγα λόγια για το έργο D–CARE.
Το Έργο D-CARE στοχεύει στην εκπαίδευση των φροντιστών (επαγγελματιών και μη) ατόμων με άνοια, μέσα από τη δημιουργία ενός on-line εκπαιδευτικού προγράμματος. Οι φροντιστές που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, θα αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των ατόμων με άνοια, αλλά και τη στήριξη τους για να μην αισθάνονται απομονωμένοι.
Το Έργο υλοποιείται από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς/οργανισμούς, όπως Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Οργανισμούς επαγγελματιών φροντιστών, ΜΚΟ για άτομα τρίτης ηλικίας και οργανισμούς εκπαίδευσης και πληροφορικής από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, την Ισπανία και την Ελλάδα, καθώς επίσης, από έναν από τους μεγαλύτερους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς για τη Δια Βίου Μάθηση και Κατάρτισης, με έδρα στις Βρυξέλλες (Βέλγιο).
Οι ομάδες-στόχος του Έργου D-CARE, είναι επαγγελματίες και μη επαγγελματίες (μέλη οικογενειών, φίλοι, εθελοντές κ.λπ.) φροντιστές ατόμων με άνοια, φοιτητές και εκπαιδευτές/καθηγητές στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, καθώς επίσης εκπαιδευτικοί φορείς. Οι επωφελούμενοι θα εκπαιδευτούν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε άτομα που πάσχουν από άνοια και στο πως να δημιουργούν ένα φιλικό περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, δυο εκπαιδευτικά προγράμματα πρόκειται να υλοποιηθούν:
• το πρώτο θα αφορά επαγγελματίες φροντιστές πάνω στη Θεραπεία Γνωστικής Ενεργοποίησης (CST).
• το δεύτερο θα αφορά μη επαγγελματίες φροντιστές, προκειμένου να στηριχθούν και να εκπαιδευτούν στο πως να φροντίζουν ασθενείς με άνοια.
Η βελτίωση των προσόντων των επαγγελματιών φροντιστών είναι μια από τις προτεραιότητες του Έργου D-Care, καθώς μέσα από την εκπαίδευση θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να παρέχουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους ανθρώπους που στηρίζουν. Οι ίδιοι οι ασθενείς με άνοια θα συμμετέχουν στη διαδικασία, μέσα από την καταγραφή των απόψεων και των αναγκών τους στην καθημερινή τους φροντίδα και στήριξη.